Med na otroški mizi

Jun 2, 2015 | Žlica medu, žlica zdravja

Velika zmeda pri odločitvi staršev je vprašanje, ali lahko njihov otrok uživa med in koliko. V Hrvaški čebelarski zvezi, Ministrstvu za zdravje in socialno varstvo ter številni ugledni svetovni strokovnjaki pravijo, da je med visokovredno živilo in ga priporočajo otrokom, starejšim od dveh let.

Pri dojenčkih med odsvetujemo zaradi še nerazvitega prebavnega sistema. Ni bilo opaženo, da bi otroci, ki jedo med, imeli več kariesa ali da bi bili v otroštvu ali pozneje nagnjeni k debelosti. Priporoča se uživati med že v zgodnji mladosti, da se pomaga ustvariti odpornost proti alergijam.

Kako postreči med na otroški mizi?

Z medom lahko posladkate vse vrste svežih sadnih kašic in vse vrste napitkov, ki jih pripravite za svoje malčke. Ko malčki postanejo večji, jim ponudite med in maslo na kruhu (priporočamo akacijev med, zaradi blagega okusa).

Različne kombinacije palačink, sladkanih z medom, so odličnega okusa. Ni boljše sladice od dobrih, starih medenjakov.

Zakaj uživati med?

Ugledni svetovni strokovnjaki za apiterapijo priporočajo med v vsakdanjem otroškem jedilniku, saj je med idealno živilo, ki ohranja in izboljšuje zdravje otrok in odraslih. To potrjujejo naslednja dejstva: Med krepi imunski sistem telesa, kar je pomembno za otroke, ki so predvsem v vrtcih izpostavljeni številnim okužbam dihal. Med je živilo, ki je bogato z vitaminom B in pantotensko kislino, minerali in beljakovinami. Vse to koristi telesu in je pomembno za normalen razvoj celic in pravilen razvoj otrok. Med je zelo lahko prebavljiv in skoraj v celoti izkoriščen v telesu. Zaradi visoke vsebnosti invertnega sladkorja (grozdni in sadni) ga naše telo nemudoma absorbira za ustvarjanje telesne toplote, napora mišic in prehranjevanja celic… Nasprotno, navaden beli sladkor se mora najprej v naših prebavnih organih razgraditi v grozdni in sadni. Zato je najprej podvržen procesu prebave, šele nato pa se lahko v telesu uporabi kot surova energija brez hranilne vrednosti, presežek pa se spremeni v maščobo.

Med ima pomembno vlogo pri ohranjanju ustnega zdravja, ker ne fermentira oziroma fermentira zelo redko, kar je pomembno za otroke, medtem ko navadni sladkor fermentira v visokih koncentracijah. Med ima tudi nižjo kalorično vrednost od sladkorja, kar dodatno zmanjša kalorično vrednost medu in s tem njegove možne učinke na zobno gnilobo.

Med je odlično živilo za čiščenje telesa škodljivih snovi in ​​za pomiritev telesa. Med oskrbuje telo s kakovostno dolgotrajno energijo in hitro povrne izgubljeno energijo ter tako pomaga pri utrujenosti, povečani intelektualni ali telesni aktivnosti.

Možda vam se još svidi…

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša kartica je praznaPovratak na tržnicu