Cvetni prah

Sep 30, 2016 | Žlica medu, žlica zdravja

Za čebele je, poleg medu, ki jim daje ogljikove hidrate, cvetni prah glavni vir vitaminov, mineralov in beljakovin.

Pelod ali cvetni prah je zelo dragocen biološki material, ki vsebuje uravnotežene količine številnih naravnih sestavin: vitaminov, mineralov, encimov, rastlinskih hormonov, eteričnih olj, beljakovin, sladkorjev in vode ter v ovojnici in neprebavljivih vlaknin.

Cvetni prah je ključnega pomena za razmnoževanje rastlin, saj prenaša njihove genetske lastnosti in vsebuje potrebna hranila za ustvarjanje in razvoj novega življenja.

Za čebele je cvetni prah glavni vir vitaminov, mineralov in beljakovin. Čebele nabirajo cvetni prah iz cvetov rastlin, jih mešajo s cvetnim nektarjem in izločki iz žlez ter iz te mešanice tvorijo drobna zrnca. Ena čebelja združba poleg medu zaužije tudi do 50 kg cvetnega prahu na leto, ki jim zagotavlja ogljikove hidrate.

Cvetni prah je bil predmet preučevanja že od antičnih časov, zato sta njegova sestava in struktura zelo dobro raziskani in podrobno opisani v strokovni literaturi. Poleg že naštetih sestavin in hormonov rastlinskega izvora cvetni prah vsebuje 12 maščobnih kislin, ki jih človeško telo ne more sintetizirati, zato jih moramo zaužiti s hrano. Vsebuje še polifenole: flavonoide, organske in fenolne kisline in kar 5000 encimov in koencimov: amilazo, invertazo, katalazo, peroksidazo, fosfatazo itd., pa tudi lecitin in nukleinske kisline.

Cvetni prah je po svoji sestavi pravi naravni prehranski zaklad, katerega sestavine blagodejno vplivajo na telo:

– Polifenoli, nekateri vitamini, minerali in organske snovi imajo antioksidativne lastnosti.

– Beljakovine, kisline, vitamini, kalcij, magnezij, nukleinske kisline, lecitin in cistein krepijo imunski in obrambni sistem.

Prednost uživanja cvetnega prahu v pastilah v primerjavi z drugimi izdelki iz cvetnega prahu je v tem, da se pastile raztopijo v ustih, s čimer dosežemo največji učinek in uporabnost cvetnega prahu. Na ta način je absorpcija večja, saj bi želodčna kislina ob zaužitju bistveno zmanjšala vrednost in moč cvetnega prahu.

Alergije na cvetni prah

Kot pri vseh čebeljih izdelkih je treba paziti, da ljudje, ki so alergični na te sestavine, ne uživajo cvetnega prahu.

Po nekaterih raziskavah bo v naslednjih 20 letih kar 90 % prebivalstva Evrope zbolelo za alergijami. Vemo, da je že danes mnogo oseb alergičnih, tudi na med in druge čebelje pridelke. Pa vendar, ali lahko krivimo naravo, iz katere smo zrasli in katere neločljiv del smo, ali je treba krivca za to stanje iskati drugje? Z gotovostjo lahko trdimo, da današnja prehrana vsebuje veliko umetnih barvil, dodatkov, stabilizatorjev ipd., da je ritem življenja zelo malo skladen z naravo in naravnimi ritmi ter da je okolje onesnaženo. Kje bi bilo torej logično iskati vzroke za alergije? V naravi in ​​sestavi naravnih proizvodov ali v sodobnem načinu življenja in prehrane, onesnaženosti okolja in oddaljenosti od narave?

Garancija kakovosti Medo-flor

Ker znanost na ta vprašanja še nima enoznačnih odgovorov, smo se v Medo-flori že pred desetletji odločili, da želimo živeti, delati in proizvajati izdelke v skladu z naravo in najnovejšimi dosežki znanosti in tehnologije. Vsi naši izdelki imajo sestavine kontroliranega izvora in so obdelani izključno po najvišjih standardih IFS, za kar smo certificirani.

Predstavljamo vam izdelek, v katerega dobre lastnosti verjamemo, na vas pa je, da se odločite, ali ga želite okusiti in preveriti koristi. Vendar previdno, če ste alergični na cvetni prah in druge čebelje pridelke ali na katero koli sestavino tega izdelka.

Spoštujemo vaše zdravje, ekipa Medo-flor.

Možda vam se još svidi…

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša kartica je praznaPovratak na tržnicu