Medenjaki
Vonj medenjakov vedno privabi nasmeh na obraz. Zato teci v kuhinjo pripravljat medenjake po receptih Medo-flor in vstopite v božič z velikim nasmehom.
SESTAVINE
(navedene sestavine so za večjo količino, lahko sestavine tudi prepolovite)
1 jajce
200 g maščobe
500 g gladke moke (lahko tudi pirove)
250 g kostanjevega medu (ključna sestavina)
50 g sladkorja (kokosov sladkor ali katera koli druga vrsta)
120 g mletih orehov (mandljevih ali drugih)
1 čajna žlička cimeta (lahko tudi brez)
1 čajna žlička mletih (ali zdrobljenih) klinčkov (lahko tudi brez njih)
1 pecilni prašek
malo soli
PRIPRAVA
Zmešajte vse sestavine. Z rokami gnetite testo. Testo razvaljajte na pol centimetra debelo. Z modelčki naredite oblike po želji. Pecite na 180 stopinj na kratko (približno 8 minut), na peki papirju, v pekaču. Medenjaki naj postanejo rdeči, ne rjavi.
Dober tek!
DODATNI NASVETI
1. Pomembno je, da je zmes lepo prožna. Tudi če se zmotite v razmerju sestavin, ni tako pomembno, le zmes naj bo prožna (zato dodajajte moko po potrebi in vodo/mleko, dokler zmes ni prava).
2. Pomembno je, da je surova zmes okusna (računajte na to, da bo pri peki okus medenjakov še bolj intenziven).
3. Medenjaki naj bodo malo zapečeni. Dobro je, da nastavite alarm, da ne boste povečali niti minute pri peki.
4. Ko so medenjaki pečeni, jih pustite, da se ohladijo (počakajte, ne jih takoj odstraniti s peki papirja, ker lahko počijo).
5. Medenjake lahko jih okrasite tudi z različnimi glazurami.