Pravi kitajski recept na “Medo-flor” način!
Velikost serviranja: za 3 osebe
Serviranje: Tako pripravljenega purana priporočamo postreči z rižem.
Predlog: Ni nujno, da je izbira zelenjave takšna, kot je navedeno v receptu. Namesto brokolija lahko izberete cvetačo. Dobro je biti pozoren na to, da se zelenjava v voku duši po vrstnem redu od najtrše do mehkejše in da je ni dobro dušiti preveč, ker se lahko tako preveč zmehča.
Sestavine
500 g purana (priporočamo prsi, pa tudi stegna)
1 zelena paprika
3 žlice sojine omake
1 večja čebula
sok 1-1/2 pomaranče (po okusu)
4 korenje
2 žlici kisa
100 g brokolija
1 žlica medu Medo-flor cvetlični
100 g mladega zelja
2 žlički gostote
arašidi (po okusu)
mlet poper, sol
olje
Navodilo
Meso in zelenjavo (razen brokolija) narežimo na rezine. Meso solimo in zmešamo z žlico sojine omake ter pustimo stati nekaj časa. Medtem zmešamo preostanek sojine omake, pomarančni sok, med, kis in gostilo. Nato vok ali ponev z debelim dnom dobro segrejemo in vanj vlijemo olje. Ko se segreje, dodamo meso z 2/3 omake in med nenehnim mešanjem pražimo, dokler meso ne porjavi. Odstranite meso iz voka in dodajte čebulo, korenje, brokoli, zeleno in papriko. Vsako zelenjavo pražimo in mešamo približno minuto, preden dodamo naslednjo vrsto zelenjave, čisto na koncu pa dodamo še zeleno in papriko ter še malo dušimo. Zelenjave ne smete zmehčati, ker bo sicer popolnoma spustila sok in bo jed manj okusna. Nato meso, arašide vrnemo v vok in prelijemo s preostankom omake. Ko zavre, mešamo še nekaj minut, le toliko, da omaka izhlapi, popopramo in odstavimo z ognja.